Mitől jó egy bukósisak?

Mi alapján döntsek?

A legfontosabb, hogy nem mindegy, mire használjuk a motorunkat. Városi közlekedés, túra, offroad, száguldás? Már a legegyszerűbb szabványos sisak is jelentős mértékben csökkenti egy baleset során bekövetkező fejsérülés súlyosságát, adott esetben viselője az életét köszönheti neki. A bukósisak akkor látja el jól a feladatát, ha baleset során deformálódik, sérül, ez ugyanis bizonyíték arra, hogy a rá ható erők jelentős részét felvette, és nem adta tovább.

- ha sokat használod, sebesen közlekedsz, mindenképpen könnyű anyagból ( üvegszálas vagy karbon-kevlár) készült sisakot válassz. Az üvegszálból, karbonból készült sisak héjak valamivel könnyebbek. Az így nyert súlyelőnyt nagy tempónál aerodinamikailag kedvezőbb forma kialakítására lehet fordítani, tehát a sisak súlya nem feltétlenül lesz kisebb, viszont nagy sebességnél kevésbé rázza a motoros fejét a menetszél.

- biztonsági szempontból a műanyag ( termoplaszt vagy ABS) sisakok is megfelelnek, de ezek nehezebbek és kevésbé tartósak

- a nyitott, állvédő rész nélküli sisakokat leginkább csak városi közlekedésre ajánlják (esésnél nem mindegy...)

- a spoileres sisakok zajosabbak, mert a kiálló rész kavarja a légáramlatokat, nem árt, ha ez esetben egy plexit is veszel, ami elvezeti a levegőt.

Miért kerül az egyik 18.000, a másik 180.00 Ft-ba? Mi a különbség?

Nagyon sok. Először is, mivel a drágább bukósisakok főleg versenypályára készülnek, ezért valamivel nagyobb erőhatást nyelnek el, mint az utcai sisakok. A főbb különbségeket azonban máshol kell keresni: nyilvánvaló, hogy a fejlesztések, a befektetett munka, és a felhasznált alapanyag értéke valahol tükröződik a bukósisak árában is. A felhasznált anyagok minősége, illetve a kidolgozási minőség is jelentős eltéréseket mutat. A sisak béléséhez felhasznált speciális izzadságelvezető, antibakteriális anyagok nyilván drágábbak, mint egy kellemes tapintású, de sima textil vagy plüss. A bukósisakokra szigorú előírások vonatkoznak a világ minden pontján. Minden bukósisak, amit szaküzletben vásárolsz meg (tehát nem piacon vagy szupermarketben) teljesíti a követelményeket, képes arra, hogy – azelőírtnak megfelelően – tompítsa a fejedet érő ütés nagyságát

Hogyan válasszak méretet?

Kiindulási pont a fej homloknál mért átmérője, ezt megmérve ki tudod választani a neked megfelelő sisakot. Alapvetően mindenhol egyformán szorosan kell illeszkednie, de ne szorítson sehol- nagyon kényelmetlen tud lenni. Új sisaknál jó azonban tudni, hogy először nem illeszkedik tökéletesen, az első pár alkalom után felveszi a fejformát és komfortos lesz. (kb. fél méretet tágul)

SISAKMÉRETEK
Nagyság XXS XS S M L XL 2XL
Fej körméret cm 51/52 53/54 55/56 57/58 59/60 61/62 63/64

JÓ TUDNI!


Minden bukósisak „egyszer használatos”, vagyis egy komolyabb ütést követően ki kell dobni, még akkor is, ha nem látszik rajta sérülés. (ne vegyél használt sisakot, mert nem tudhatod....) A sisakok élettartama véges. Műanyag sisakoknál – használattól függően - általában ez 3-4 év, üvegszálas vagy karbon sisakoknál valamivel több.(5-6 év) Ennyi idő alatt a bukósisak héja veszít eredeti merevségéből, és az ütéselnyelő réteg is valamelyest összenyomódik. Előbbit az UV sugárzás idézi elő, utóbbi a használat eredménye, a fel- és levétel, az izzadtság, és fejről, hajról bekerülő zsír mind hatással van rá.

Reméljük, tudtunk segíteni!

Olvass tovább »